Forum mapaogame.net Strona Główna mapaogame.net
STARYM ZGREDOM NA ZŁOŚĆ

Orange i rachunki powyzej kilku tysiecy za komandory
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum mapaogame.net Strona Główna -> OGame
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
KRETINO
Wykształciuch

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 20:44    Temat postu: Orange i rachunki powyzej kilku tysiecy za komandory Odpowiedz z cytatem Back to top

Proponuje w tym temacie zamieszczac swoje pomysly jak nie splacic orange tych rachunkow.
Rekordzisci ponoc maja 15-25k do zaplaty...

Chchialbym tutaj zebrac nasz wszystkich co chcielismy za friko miec komandory a teraz przyszlo zaplacic za to...

poki co sa juz 2 pomysly w miare majace rece i nogi:

1. reklamowanie opoznienia w naliczaniu oplat za te polaczenia
wg regulaminu uslug orange ma prawo tylko do naliczania z opoznieniem polaczen w roamingu

proces reklamacji - jak macie rzcznieka praw konsumenta i telefon na osobe prywatna trzeba do niego uderzyc on za was pierwsza sprawe w sadzie polubownym zalatwi za friko

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=397

2. Reklamowanie ze usluga nie zostala wykupiona bo polaczenie byly za krotkie - tutaj musi sie Laura wypowiedziec co dokladniej

zalaczam przodek reklamacji od prawnika jesli chodzi o p1.

Cytat:

W związku z otrzymaniem od PTK Centertel Sp. z o.o. faktury VAT nr xxxz dnia 26.04.2007 r. (kopia faktury VAT nr xxxz dnia 26.04.2007 r. w załączeniu) zgłaszam reklamację co do sposobu i zasadności naliczenia przez PTK Centertel Sp. z o.o. opłat z tytułu świadczenia usług PTK Centertel Sp. z o.o. na moją rzecz.
Ww. faktura VAT za okres rozliczeniowy od 24.03.2007 r. do 23.04.2007 r. opiewa na kwotę 2791, 78 zł (słownie: dwa tysiące siedemset czterdzieści jeden złotych 78/100 groszy ), jednakże kwota ta obejmuje także koszt połączeń wykonanych w okresie od 02.02.2007 r. do 23.03.2007 r., za które to okresy faktury zostały już opłacone:
 za okres rozliczeniowy od 24.01.2007 r. do 23.02.2007 r. faktura VAT nr xxxxzostała opłacona w dniu ……… 2007 r.,
 za okres rozliczeniowy od 24.02.2007 r. do 23.03.2007 r. faktura VAT nr xxx została opłacona w dniu ……… 2007 r.

Wobec powyższego połączenia telefoniczne wykonane w okresie od 02.02.2007 r. do 23.03.2007 r. nie mogą zostać naliczone w fakturze VAT nr 07040938168932 za okres rozliczeniowy 24.03.2007 r. do 23.04.2007 r., gdyż zostały już opłacone.

Zgodnie z „Zasadami naliczania opłat” zawartymi w § 15 „Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych w sieci telekomunikacyjnej GSM 900/1800 i UMTS przez spółkę pod firmą Polska Telefonia Komórkowa CENTERTEL Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” (dalej: Regulamin) z dnia 19 września 2005 r. PTK Centertel Sp. z o.o. zastrzegł sobie (w punkcie 3 cytowanego wyżej § 15 Regulaminu ) prawo do obciążenia rachunku Abonenta w późniejszym okresie rozliczeniowym z tytułu korzystania z sieci partnerów roamingowych.
PTK Centertel Sp. z o.o. nie ma więc prawa do obciążenia rachunku Abonenta w późniejszym okresie rozliczeniowym za usługi inne niż korzystanie z sieci partnerów roamingowych, wobec czego naliczenie w fakturze VAT nr 0xxx2 kosztów połączeń za okres od 02.02.2007 r. do 23.03.2007 r. jest niezgodne z obowiązującym Strony Regulaminem.

Mając powyższe na uwadze wnoszę o ponowne i poprawne dokonanie rozliczenia moich należności względem PTK Centertel Sp. z o.o. za okres od 24.03.2007 r. do 23.04.2007 r. z tytułu świadczonych mi przez PTK Centertel Sp. z o.o. usług telekomunikacyjnych, z uwzględnieniem niewłaściwie naliczonych należności za rozmowy wykonane w okresach rozliczeniowych już opłaconych. Niewłaściwe naliczone należności, ujęte w fakturze VAT nr xxxx2 stanowią kwotę 2457, 68 zł brutto (słownie: dwa tysiące czterysta pięćdziesiąt siedem 68/100 groszy). Wobec powyższego wnoszę także o korektę faktury VAT nr xxxx.

W przypadku nie uwzględnienia mojej prośby wykorzystam wszelkie prawnie możliwe drogi do rozstrzygnięcia tej sprawy, z drogą sądową włącznie. Proszę o odpowiedź pisemną w terminie 14 dni od dnia otrzymania mojego pisma.

Z poważaniem

Załączniki:
1. kopia faktury VAT nr xxxx z dnia 26.04.2007 r.

Ostatnio zmieniony przez KRETINO dnia Nie Kwi 29, 2007 21:49, w całości zmieniany 1 raz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
BZIUMULEK
Ciemny lud

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 21:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

bede miec podobny problem lada dzien ... bo telefon mam juz zablokowany

generalnie naliczac podobno moga bo jest taka ustawa prawna
jednakze

popierwsze NIE Dochodzilo do połaczenia na stronie www.orange-online.pl

mam swoje screeny gdzie wyraznie pisze iz polaczenia trwaly od 2-3 s, czyli komandor nie mial prawa byc naliczony ....

wiem ze laurze , zmienili w fakturze iz kazde polaczenie trwalo minute .. czyli dokladnie tyle ile trzeba czasu na calosc polaczen

nie dostawalismy smsow zwrotnych za doladowanie uslugi ..

kolejna sprawa na 100% jestem pewna ze zostaly tez naliczone te komadnory za okres w ktorym ten "trick" przestal dzialac ... czyli koncowka marca

albo za komandory ktore najpierw byly przykladowo na po 150 dni ... i po naladowaniu koloejnego zeszlo do 32 dni ale my przykladowo placilismy za 5 a mielismy defakto przez miesiac

Sknerus

Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 21:02    Temat postu: Back to top

QAMIL_
Wykształciuch

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 21:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

no kapota tutaj wyszla...... ale uwazajcie...z tgo co mi soe wydaje ludzie ktorzy dostaja takie rachunki to prawdopodbnie sprzedawali doladowania na allegro.

oby sie nikt nie czepil ze pobierali z tego tytulu korzysc majatkowa....bo wtedy to juz wogole bedzie przechlapane....ja osobiscie nie mam tego problemu....no ale spułczuje tym ludziom...bo jak kazdy tym kraju chcieli cos ukrecic

LAURKA
Ciemny lud

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

Powolywanie sie na naliczanie wstecznych faktur ma sens ale nie wiadomo czy to przejdzie bo jak wspomnial mi na priv Kretino Orange na czas rok na przetwarzanie danych z serwera . Pytanie teraz co oznacza termin PRZETWARZANIE . Sprawdzanie czy naliczanie .

Teraz aby nabyc usluge oficera albo komandera trzeba dzwonic powyzej kilkunastu sekund . Mi naliczyli nawet polaczenia trwajace 3 s.
Wczesniej na stronce www.orange-online mialam w to wglad a teraz zablokowali ta opcje . W rachunku szczegolowym wszedzie mam 1 minute . Oplate za oficerow naliczali nawet za okres kiedy juz nie mozna bylo ich ladowac .
Sprawa wyglada wiec w ten sposob ze niemcy zglosili do Orange ze nie dostaja kasy za cos co udostepniaja . Orange nie naliczala oplat bo do polaczen nie dochodzilo (zgodnie z tym co jest teraz) .Sprawdzili wszystkie wybierane polaczenia i niezaleznie od tego ile trwalo polaczenie naliczyli oplate .
Naliczali oplaty nawet za polaczenia kiedy nie ladowalo oficerow (powyzej 32 dni nie wchodzilo) .

Wychodzi wiec na to ze Orange wystawiajac rachunki za 0700 980 2xx kieruje sie nie zyczywistymi polaczeniami a tylko tym czy wybierany byl z telefonu numer .

Naliczac oplaty powinni wedlug standardow teraz obowiazujacych czyli po doprowadzeniu procesu uiszczenia zaplaty do konca a czas tej czynnosci jest zdecydowanie dluzszy niz ten za ktory naliczaja oplaty .
Nie powinni naliczyc oplaty za polaczenie trwajace 2s bo w ten sposob nie mozna naladowac oficera na konto a oni to robia . Orange o tym wie dlatego w rachunkach wyszczegolnili w kazdym polaczeniu 1 pelna minute polaczenia bo czas polaczenia jest istotny .
Niemcy mieli dziure w systemie a teraz za te bledy probuja obciazyc klientow Orange .
Dlaczego pozostale sieci poblokowaly ta usluge? Dlaczego Orange zablokowal ta usluge w popie? Wiedzieli ze jest dziura i postanowili naciagnac ludzi naliczajac wsteczne faktury . Dzialali swiadomie a wiedzac o bledzie powinni natychmiast zablokowac ta usluge .

Przyjdzie mi cos do glowy(przypomne sobie to napisze) - teraz mam za duzo na glowie i moze troszke chaosu w tym co napisalam (wybaczcie).

LAURKA
Ciemny lud

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 22:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

QAMIL_ napisał:
no kapota tutaj wyszla...... ale uwazajcie...z tgo co mi soe wydaje ludzie ktorzy dostaja takie rachunki to prawdopodbnie sprzedawali doladowania na allegro.

oby sie nikt nie czepil ze pobierali z tego tytulu korzysc majatkowa....bo wtedy to juz wogole bedzie przechlapane....ja osobiscie nie mam tego problemu....no ale spułczuje tym ludziom...bo jak kazdy tym kraju chcieli cos ukrecic

Tutaj sie mylisz bo ja mam okolo 3 k do zalpaty a nic na tym nie zarobilam .Ladowalam sobie na 3 uniwersach i znajomym.

QAMIL_
Wykształciuch

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

ty akurat tak...ale wielu probowalo na tym zarobic.... no najlepiej mieli ludzie z popa...bo wiem ze niektorzy ladowali ta metada...no do czasu zablokowania

FELDKURAT
Spekulant

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 23:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

LAURKA napisał:

Wychodzi wiec na to ze Orange wystawiajac rachunki za 0700 980 2xx kieruje sie nie zyczywistymi polaczeniami a tylko tym czy wybierany byl z telefonu numer .

jak cie orange oszukalo to idz na policje i zglos przestepstwo Razz

najpiewr wam wysla 2 trzy upomnienia poleconym zebyscie wiedzieli ze juz naliczaja odstetki karne za 6_12 miesiecy sprzedadza wasz dlug jakiejs firmie windykacyjnej. ona przysle jeden list ile jest do zaplaty z odsetkami a potem wpadnie komornik, jak sie uczycie to siadze na konto rodzicow i cala filozofia.

mkl
Site Admin

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 23:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

FELDKURAT napisał:
sprzedadza wasz dlug jakiejs firmie windykacyjnej. ona przysle jeden list ile jest do zaplaty z odsetkami a potem wpadnie komornik, jak sie uczycie to siadze na konto rodzicow i cala filozofia.

Firmy windykacyjne zajmuja sie glownie wysylaniem pism z roznymi wymyslnymi pieczatkami. Komornik nie przyjdzie bo najpierw musi byc sprawa w sadzie. Zanim ja tam skieruja, zanim trafi na wokande, zanim wyrok sie uprawomocni, zanim wierzytelnosc zostanie skierowana do komornika to ho ho i jeszcze troche Smile Tyle jesli chodzi o polskie realia.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
GLODNY
Oligarcha

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2007 23:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

mkl napisał:

Firmy windykacyjne zajmuja sie glownie wysylaniem pism z roznymi wymyslnymi pieczatkami. Komornik nie przyjdzie bo najpierw musi byc sprawa w sadzie. Zanim ja tam skieruja, zanim trafi na wokande, zanim wyrok sie uprawomocni, zanim wierzytelnosc zostanie skierowana do komornika to ho ho i jeszcze troche Smile Tyle jesli chodzi o polskie realia.

Trwa to jakies od 2 - 4 +/- miesiecy wiec troche bedziecie w tych sondach przebywac, tu przerwa w rosprawie na druga was wezwia za 2 miesiace i tak sie to bedzie ciaglo (co sie wlecze to nie ucieknie Wink ) ale zycze wam powodzenia

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
mkl
Site Admin

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 0:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

GLODNY napisał:
Trwa to jakies od 2 - 4 +/- miesiecy

Calosc? To chyba lat. O ile wogole firma windykacyjna skieruje sprawe do sadu, bo czesto nie robi nic poza wysylaniem pism.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
CYBERON
Spekulant

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 0:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

mkl napisał:
Calosc? To chyba lat. O ile wogole firma windykacyjna skieruje sprawe do sadu, bo czesto nie robi nic poza wysylaniem pism.

na pewno skieruje sprawę do sądu to tylko kwestia czasu, bo jeśli wykupiła dług to dla niej zarobek i z tego się utrzymuje
procedura jest taka, że najpierw pójdą pozwy z dużymi kwotami, a dopiero po jakimś czasie z tymi mniejszymi, ponieważ odsetki karne są wielkie i trzeba jakoś to malutkie (kilkaset PLN) zobowiązanie powiększyć do kilku tys, a może więcej

I UWAGA:
nie bardzo pamiętam jak ta procedura sądowa się nazywa (chyba nakaz karny), ale może ona być orzeczona ZAOCZNIE (bez powiadamiania dłużnika) dlatego też nie zasypiajcie gruszek w popiele i pilnujcie tego zadłużenia i dowiedzcie się kiedy następuje przedawnienie dochodzenia roszczeń, bo najczęściej dłużnik żyje w słodkiej nieświadomości i myśli, że "sobie podarowali", a tu pewnego dnia puk puk to ja komornik

jednym z kruczków firm skupujących długi jest złożenie prawidłowego pozwu o czasie i odwlekanie orzeczenia sądu (jak pisałem procenty karne rosną)

i zgadzam się z mkl-em, że firma windykacyjna, która świadczy usługi dla innego podmiotu (w tym wypadku dla orange) w windykacji to zwykle ściemnia ograniczając się do przesyłania pism, ale jeśli dług został sprzedany firmie zewnętrznej (co obecnie jest praktykowane przez orange) to nie liczcie na zapomnienie lub litość

ja na szczęście nie mam waszych bólów, bo po nieudanej próbie załadowania z simplusa (pisałem już o tym) kupiłem doładowania na allegro (bo nikt w moim kręgu nie miał orange a w TP tylko abonament socjalny na moje szczęście)

Olenka
Sekretarka prezesa

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 2:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

Hmm to jasne, że przyjdzie windykacja - przykładem jestem ja, tzn raczej nieporozumienie jakie wynikło z przepisaniem umowy - z prywatnego na firmowy. GW płaciła rachunki, więc ja nawet nie otwierałam, po 2 miechach mi wyłączyli telefon (pomijając owy fakt, że było płacone) po 4 wszedł mi komornik na zarobki ;]

Ostatnio zmieniony przez Olenka dnia Pon Kwi 30, 2007 9:51, w całości zmieniany 1 raz

CYBERON
Spekulant

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 8:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

Olenka napisał:
po 4 wszedł mi komornik na zarobki ;]

i pewnie tak jak pisałem
załatwili sprawę w sądzie bez Twojej wiedzy w trybie nakazowym

KRETINO
Wykształciuch

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

komornik - zeby sie tego ustrzec mozna z orange dojsc do porzoumienia i zaczac splacac kwote w ratach - na dzien dobry rozloza na trzy raty. Byc moze jak sie ponegocjuje albo kwoty jakies wieksze to rozloza na wiecej rat.

Jesli chodzi o reklamowanie kwot to czy splacimy czy nie splacimy nie ma znaczenia mamy jako klienci rok czasu zeby zaloayc reklamacje i w przypadku jej uznania orange bedzie musial ta kase nam zwrocic.

Ja specjalnie nie planuje splacac co by mi jak najdluzej telefon blokowali...
Jak sie okaze ze jednak bedzie trzeba zaplacic sprobuje zanegowac fakt podstawnej blokady telefonu. Co wiaze sie z odszkodowaniem 1/30 abonamentu + 1/15 sredniej z ostatnich 3 rachunkow za kazdy dzien.
co dzieki temu ze ostatni rachunek jest na duza kwote moze dac tez niezla kwote odszkodowania;)

PS
Mialbym prosbe o nieflamowanie spamowanie wszyscy wiemy ze dalismy dupy - chcielismy miec cos za friko i trzeba teraz placic. Niestety orange tez dal dupy jakby naliczali poprawnie nic takiego by nie bylo. Wiec przynajmniej czesciowo jest to takze ich wina. W tej chwili za wszystko maja zaplacic klienci.

Chcialem po prostu w jednym miejscu zebrac ludzikow ktorzy maja problem z orangem - wiadomo co 2 glowy to nie jedna.
Nawet jak dojdzie do ewentualnych rozpraw to moze razem jakos latwiej bedzie sie sadzic i jak komus uznaja w koncu reklamacje to potem reszta walnie to samo i oprze sie o precedens.

BIGBOB
Wykształciuch

PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 11:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Back to top

No to może ja coś dodam od siebie Very Happy

Sami jesteście sobie winni, nikt nikogo nie zmuszał do oszukiwania, to co zrobiliście to było zwykłe złodziejstwo, uzyskaliście oficerów/komandorów nie płacąc za nich, - tak, tak, była luka wykorzystaliście to Cool Jeśli na mieście ktoś zrobi dziurę w bankomacie, i Ty przechodząc później wyciągniesz z niego kasę przez tą dziurę to nie będzie złodziejstwo ??

Nie jest ważne ile kto się łączył z numerem 0700 czy 1 sek, 5 sek, czy minute, ważne że połączył się i uzyskał płatną usługę w postaci dodatku do ogame. ( Zawsze możecie napisać do GF iż rezygnujecie z usługi i niech wam kasę oddają, jak wam oddadzą, Wy oddacie znajomym) - Teoretyzując dalej - Orange wam nie odpuści, bo w bilingach i systemie mają nie jedno, dwa, trzy połączenia, które można by potraktować jako pomyłkowo wklepane numery, ale setki takich samych połączeń co świadczy o celowym działaniu w celu oszukania operatora.

Poza tym sprawy w sądzie będą na 99%, tylko małe należności są załatwiane zaocznie, (mała szkodliwość czynu - do 500 zł - bynajmniej jakiś czas temu tak było) und tej sprawy prokuratura nie będzie prowadzić a dowody obciążające są już gotowe, więc to nie będzie typowy proces karny i 20 rozpraw, tylko szybka piłka. Zawsze jeszcze pozostają prace publiczne, - segregacja smieci, sprzątanie ulic, itp., itd, zlecone przez sąd co by dłużnik miał możliwość odpracowania.

Lubie dołować, wieć jeszcze co nie co dodam, a nie pomyśleliście o ludziach którzy mimo wszystko być może w dobrej wierze kupili na allegro czy w inny sposób pakiety oficerów i komandorów, co jeśli orange i GF wymienią się danymi i kilkaset lub więcej kont na ogame zostanie zablokowanych bo ....., sami sobie dokończcie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum mapaogame.net Strona Główna -> OGame Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 1 z 10

Skocz do: